Weer een nieuwe instantie voor tropisch hout

Weer een nieuwe instantie voor tropisch hout | Parketblad

WAGENINGEN- Hoe zorg je er voor dat mensen door de bomen het bos niet meer zien wanneer het om organisaties voor tropisch hout gaat? Door er nog eentje in het leven te roepen.

De European Sustainable Tropical Timber Coalition (STTC) is de naam van deze in Wageningen gevestigde coalitie.  Deze STTC richt zich, naar eigen zeggen, op het doen groeien van de Europese markt voor duurzaam tropisch hout en het ondersteunen van duurzaam bosbeheer in deze hout exporterende landen. 

De nieuwe site www.europeansttc.com toont de technische and milieutechnische credentials en veelzijdigheid van duurzaam beheerd tropisch hout. De site biedt ook ruimte aan financiële ondersteuning vanuit STTC. Vanuit deze bron worden intitatieven ondersteund die duurzaam inkopen door houtverwerkers uit de EU moeten ondersteunen. Dit gebeurt onder toezicht van de European Timber Trade Federation (ETTF), dat een samenwerkingsverband is aangegaan met STCC.

De STCC werd twee jaar geleden opgericht als reactie op de daling op lange termijn van de verkoop van (duurzaam) tropisch hout in Europa. Dit gebeurde in samenwerking met de Sustainable Trade Initiatve (IDH), de houtindustrie, overheden en NGO's. Deze partijen waren bezorgd dat de daling van de verkoop van tropisch hout niet alleen Europa zou onthouden van veelzijdig toepasbaar hout, het dreigde ook de diversiteit van duurzaam bebouwde bossen te verstoren. Hierna zou ik nog uren kunnen doorgaan over het belang van dit en het belang van dat, maar waar het dus op neerkomt: MEER VERANTWOORD HOUT KOPEN, WANT DAN VERDIENEN WE ER MET Z'N ALLEN MEER AAN! KOM OP NOU!

Ik krijg inmiddels een kunstkop van al die zogenaamd duurzame initiatieven in de houtsector die bedoeld zijn om dat op te leveren wat allang niet meer alleen in de kleur groen rouleert: geld. Begrijp me niet verkeerd, geld verdienen is prima, maar waarom met zo'n semi-groen sausje en waarom ook zo vaak onder de rook van de 'groene'  Universiteit van Wageningen? Het argument dat minder tropisch hout kopen de biodiversiteit verstoort deed bij dit initiatief voor mij de das om. Beste STCC, als het hout niet verkocht wordt DAN LAAT JE DIE BOOM TOCH OP ZIJN PLAATS STAAN? Zorg er voor dat de niet verkochte bomen niet, of desnoods verantwoord, gekapt worden en de biodiversiteit blijft volgens mij intact. Op de foto een mooie tropische boom op de plek waar hij hoort: een mahonieboom in Belize, zo breed dat er 8 mannen voor kunnen staan.

 
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Parketblad nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen