Welke lak heb ik nodig?

#interieurbouw 30-03-2020
Welke lak heb ik nodig?

Om hout optimaal te beschermen is het noodzakelijk het goed te behandelen. Parketlak beschermt het hout tegen vuil, vocht en slijtage op de loopvlakken. Maar welke lak moet je dan hebben? 
Welke lak heb ik nodig?
Houd bij het kiezen van de lak rekening met:
* De hardheid van de vloer
* De plaats van de vloer (bijv. inloop vanuit de tuin)
* Het gewenste uiterlijk van de vloer na het lakken

Hardheid van de vloer
De hardheid van de vloer heeft een grote invloed op welke lak je kunt gebruiken. Een harde vloer kan gelakt worden met een hardere lak, zoals Trae Lyx Parketlak, Trae Lyx Naturel, Trae Lyx Naturel Extreme of Trae Lyx Projectlak. Een zachte vloer, van bijvoorbeeld grenen of vuren, kan beter met Trae Lyx Vloerlak gelakt worden.
Het is een misverstand dat parketlak gaten of deuken in het hout helpt voorkomen. Het is de houtsoort die de mate van weerstand tegen puntbelasting bepaalt. Puntbelasting is belasting op een heel klein oppervlak zoals bij naaldhakken. Een harde lak op een zachte houtsoort zal niet meeveren maar scheuren of barsten, zodat schoonmaakwater, voedingsmiddelen of vuil kunnen binnendringen waardoor het hout kan verkleuren. Trae Lyx Vloerlak is zo samengesteld dat het wel mee veert zonder te barsten en is daarom heel geschikt voor zachte houtsoorten.

Plaats van de vloer
Ligt de vloer op een plek waar een zware belasting wordt verwacht (woonkamer, keuken, huisdieren, kinderen) dan kun je beter kiezen voor een super sterke lak: zoals bijvoorbeeld de 2K projectlak, de Naturel of de Naturel Extreme. Ligt de vloer op een plek die minder wordt belast, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer, dan is een 1K lak sterk genoeg, bijvoorbeeld de Trae Lyx Parketlak.

Gewenste uiterlijk van de vloer
Het uiterlijk en de kleur van uw houten vloer zal met Trae-Lyx nauwelijks veranderen. Dat is een groot voordeel wanneer u het uiterlijk van het materiaal zo natuurlijk mogelijk wenst te houden. Vooral bij lichtere houtsoorten, waar een vergelende laksoort zo duidelijk zichtbaar wordt, komt de natuurlijke uitstraling van hout met Trae-Lyx goed tot zijn recht.
Grondlak is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van inhoudsstoffen (looizuur), die voorkomen in o.a. eiken- en beukenhout. Met het gebruik van grondlak kunnen strepen, verkleuringen of en doorslag van noesten voorkomen worden. Trae Lyx Grondlak Naturel wordt geadviseerd voor het behoud van een natuurlijke uitstraling, doordat deze het hout minder aankleurt. Wie een levendiger kleur hout wenst, kan de normale Trae Lyx Grondlak gebruiken.

Welke lak heb ik nodig?
Welke lak heb ik nodig?
Welke lak heb ik nodig?