WoonWerk lanceert Arbeidsmarktprognose 2014

31-03-2014
WoonWerk lanceert Arbeidsmarktprognose 2014

WoonWerk lanceert Arbeidsmarktprognose 2014


NIEUWEGEIN - In 2013 heeft WoonWerk onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt wonen. Het doel van deze Arbeidsmarktprognose 2014 is als branche tijdig in te kunnen spelen op gesignaleerde trends. Uit het onderzoek blijkt dat de crisis haar sporen nalaat in de woonbranche. Het aantal werkenden is tussen 2007 en 2012 gedaald met 2 procent en het aantal verkooppunten met 5 procent.

 

Het aantal vierkante meters verkoopruimte is daarentegen gestegen. Wij zien een trend naar minder maar grotere winkels. Per vierkante meter winkelvloer zullen dan ook minder medewerkers nodig zijn. De gemiddelde leeftijd in de branche lag in 2013 op 40 jaar, wat overeenstemt met het landelijke beeld. De gemiddelde leeftijd in de woonbranche neemt verder toe naar 42 jaar in 2020. Het beeld is per deelsector wel heel verschillend. Sommige sectoren vergrijzen sterk en andere veel minder.

In relatie met een stijgende leeftijd zullen ook de loonkomsten stijgen. Opvallend is dat een groot aandeel medewerkers in gemengde bedrijven van rond de 35 jaar meer verdient dan hun oudere collega’s. De verdeling van het aantal mannen en vrouwen in de sector zal verschuiven naar half-half mannen en vrouwen, waar nu meer mannen dan vrouwen actief zijn.

 

Personeel

Het merendeel (69 procent) van de bedrijven bestaat uit slechts één werkende. In totaal werkt hier 15 procent van alle werkenden. 22 procent van deze ZZP-bedrijven draait met verlies en slechts 25 procent heeft per jaar een netto winst van ten minste 30.000 euro. Hoewel de sector in aantal personeelsleden zal blijven krimpen, stromen jaarlijks 10.000 medewerkers de branche in en uit. Grensverkeer is er met name met de overige non-food detailhandel.

Slecht nieuws is dat het aantal nieuwbouwwoningen sinds 2009 fors is gedaald. Ook het gemiddelde inkomen in Nederland zal de komende jaren blijven dalen. Goed nieuws is dat ten opzichte van het dieptepunt in 2013 er tot 2017 20 procent meer nieuwe woningen gebouwd gaan worden. Ook positief is dat het aantal huishoudens en verhuizingen blijft toenemen.

 

Invloed internet

De omzet aan internetverkoop ligt nu op circa 20 procent. De verwachting is dat dit niet al te veel zal stijgen. 5 procent in de komende vijftien jaar. Dit in tegenstelling tot de modesector waarvoor in dezelfde periode een stijging wordt verwacht naar een marktaandeel van ongeveer 50 procent. Een deel van de banen die verdwijnen door internetverkoop, zal opgevangen worden door een groei in het aantal banen bij deze nieuwe verkoopwijze. De grootste effecten zullen ontstaan in gemengde zaken en meubel- en slaapspeciaalzaken.

 

De Arbeidsmarktprognose 2014 is te downloaden via www.werkeninwonen.nl/arbeidsmarktprognose. Contacteer voor meer informatie Martin Liefhebber: [email protected] of +31 (0) 306 020 170.