Woonwinkels plussen 18%

Woonwinkels plussen 18% | Parketblad

ZEIST- De woondetailhandel profiteert enorm van de aantrekkende economie en verbeterde huizenmarkt. In april werd voor de tiende maand op rij een enorme omzetstijging van bijna 18% genoteerd ten opzichte van april 2014. Toen werd nog een daling van bijna 2% genoteerd. Dat blijkt uit de Woonwinkelmonitor van INretail. Grote winnaars waren afgelopen april de keukenverkopers. Zij noteerden gemiddeld 27% meer omzet dan in 2014. Maar ook woninginrichtings-, meubel- en slaapspeciaalzaken kijken alle terug op een omzetgroei in april van ruim boven de 10%. INretail pleit voor verlenging van het verlaagde btw tarief op renovatie- en verbouw. Ook de woondetailhandel profiteert daarvan.

“Deze omzetontwikkeling is een geweldige opsteker voor de woondetailhandel. Na jaren van daling koerst de sector af op een positieve omzettrend. De branche worstelt zich uit een diep dal omhoog.  De aantrekkende economie speelt de sector in de kaart. Het omzetniveau van voor de crisis is een stip die nog achter de horizon ligt. Maar de trend die langzamerhand zichtbaar wordt, stemt optimistisch,” aldus Jan Meerman, voorzitter van non-food brancheorganisatie INretail. Hij pleit voor behoud van de verlaagde btw-regeling op renovatie en verbouw: “De cijfers tonen dat het keukensegment hiervan profiteert. Dat moet je niet in de kiem smoren, maar nu juist blijven stimuleren.”

De totale omzetontwikkeling over de eerste vier maanden van 2015 toont een groei van 13,6% voor de woondetailhandel. Ook over deze periode deden keukenverkopers de beste zaken met een omzetgroei van gemiddeld 19,5%. Woningtextielzaken (7,2%), slaapspeciaalzaken (10,8%)  en meubelwinkels (11,9%) boekten ook goede omzetresultaten. Het aantrekken van de huizenmarkt lijkt verband te houden met de omzetverbetering in de woondetailhandel. Verhuizingen leiden tot bestedingen in de woondetailhandel. De afgelopen tien maanden werden duidelijk meer nieuwbouw- en bestaande koopwoningen verkocht. Alleen al in april wisselden 18% meer huizen van eigenaar dan een jaar eerder, meldt het Kadaster.

Het vertrouwen van de consument in de economie groeit en ook dat leidt tot meer bestedingsbereidheid in de detailhandel. Dit jaar oversteeg het vertrouwen regelmatig de nullijn en ook de koopbereidheid van consumenten toont sinds februari maand na maand een verbetering. De enorme spaardrift die banken lange tijd signaleerden, lijkt juist getemperd en vlakt de laatste maanden af. “Nu de randvoorwaarden verbeteren,  staat de ondernemer voor de uitdaging om consumenten op een passende en aansprekende manier te verleiden om juist bij hem te besteden,” besluit Meerman.

 
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen