Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn

17-11-2022
De presentatie in Van Der Valk Hotel Eindhoven.
De presentatie in Van Der Valk Hotel Eindhoven.

Festool presenteerde tijdens de Noviteiten Show zijn allernieuwste accu-machine: de accu-zaagtafel CSC SYS 50. De 36 volt machine wordt aangedreven door twee accu’s met een totaalvermogen van 1400 Watt en heeft een bijzonder onderstel.

De presentatie in Van Der Valk Hotel Eindhoven.
De presentatie in Van Der Valk Hotel Eindhoven.

‘Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn’, met deze slogan presenteerde Festool zijn nieuwste aanwinst op vier locaties in Nederland: in de Van Der Valk hotels in Eindhoven, Nootdorp en Goes en in Broeinest Utrecht. De machines werden in verschillende hoeken opgebouwd en klanten konden na afloop van de presentaties de specialisten van Festool het hemd van het lijf vragen over de specificaties en de werking. Festool was tijdens de Noviteiten Show twee weken door heel Nederland te vinden en kwam dus echt naar de klant toe.

Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn

Het verhaal achter de nieuwste machines begon acht jaar geleden, toen een relatie van Festool met de suggestie kwam om een nieuw soort apparaat te ontwikkelen. Deze relatie beschikte over een TS 55 in een Systainer 3 en kampte met ruimtekort in zijn wageninrichting voor het plaatsen van onderdelen als een zaagtafel, tafelverbreders, tafelverlengers en een parallelgeleider. Waarop hij de experts van Festool vroeg of ze niet een innovatie konden ontwikkelen die een einde maakte dit logistieke probleem.

Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn

Onderstel op maat

Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn

Met dit idee is de Duitse tak van Festool aan de slag gegaan, wat acht jaar later heeft geresulteerd in de accu-zaagtafel CSC SYS 50, waarin alle essentiële onderdelen zijn verwerkt. De machine beschikt over een EC-TEC motor, heeft parallelle zaagsneden tot 280 mm, een afkortzaagsnedebreedte tot 450 mm en hoekzaagsneden van -2° tot 47° en is qua prestaties vergelijkbaar met de CS 50, het gesnoerde zusje van de CSC SYS 50. De nieuwste machine heeft een bijzonder onderstel, dat te gebruiken is als steekwagen, trolley en werktafel. Door de inklapbare poten kan de machine ook bediend worden door parketteurs die op hun knieën willen zagen.  

Het onderstel is op maat gemaakt voor de CSC SYS 50. SYS staat in dit geval voor Systainer. De zaag heeft dus dezelfde afmetingen als de  Systainer. De machine kan op drie verschillende standen ingezet worden: in de lengterichting, overdwars en diagonaal. Het deksel kan worden gebruikt als opslag tijdens de zaagwerkzaamheden. De professional kan in deze deksel al zijn benodigdheden kwijt; van spouwmessen met extra bescherming tot een stofzakje. 

Ralf Pijnenburg