Zelfstandigen Bouw wil BTW terug op 6 procent

06-12-2012
Zelfstandigen Bouw wil BTW terug op 6 procent

Zelfstandigen Bouw wil BTW terug op 6 procent


WOERDEN – Nu volgens het CBS de omzet in de bouw in het derde kwartaal opnieuw is gedaald, vindt Zelfstandigen Bouw dat de BTW tijdelijk omlaag moet naar 6 procent. Want de tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw volgens de branchevereniging ‘aantoonbaar positief’ beïnvloed.

 

“Komt er nu weer tijdelijk 6 procent BTW, dan levert dit ook de schatkist meer op. Lage BTW over veel werk is meer dan hoge BTW over weinig werk! Met lage BTW kunnen ZZP’ers beter particuliere klanten aantrekken. Dat voorkomt dat zij massaal een beroep gaan doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen”, zegt Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw.

Volgens het CBS is de omzet in de bouw in het derde kwartaal met ruim 4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode 2011. Er waren 25 procent meer faillissementen en het aantal banen nam af met 17.000 tot 355.000. “Nieuw werk lijkt voorlopig niet voorhanden voor de bouw. De verwachtingen voor met name de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn negatief”, lezen wij op www.cbs.nl.

 

‘Toon begrip voor ZZP’ers’

“Gelukkig spreken wij nog steeds ZZP’ers met een behoorlijke omzet, al drukken zij hun werkvoorraad niet meer in maanden uit maar in weken. Helaas neemt het aantal telefoontjes van ZZP’ers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen ook toe. Als zelfstandige ondernemers hadden zij in goede tijden een reserve aangelegd. Door de aanhoudend slechte markt zijn zij daar nu echt doorheen”, aldus Verhoef.

De voorzitter van de branchevereniging (www.zelfstandigenbouw.nl) vraagt om begrip voor deze ondernemers: “Zij kunnen niet terugvallen op WW of Bijstand. Een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen betekent in de meeste gevallen het einde van hun onderneming. Het is te gemakkelijk te veronderstellen dat deze ondernemers geen goede zakenmensen zijn, want er is nauwelijks werk. Naar het werk dat er nog wel is, wordt door een steeds grotere groep gehengeld.”