Studenten denken voor Domotex 2018 na over vloeren

19 juni 2017

HANNOVER – Originele ontwerpen en verrassende, intelligente interieur oplossingen. Dat is wat de bezoeker van Domotex 2018 kan verwachten, aldus de beursorganisatie Deutsche Messe. Studenten en jonge ontwerpers zullen hieraan een bijdrage leveren.

Dit in het kader van het beursthema UNIQUE YOUNIVERSE. In de NuThinkers Zone zullen deze jonge (toekomstige) ontwerpers hun visie op de vloeren van morgen laten zien. NuThinkers Zone is een onderdeel van Framing Trends in hal 9, waar ook de trend van het individualiseren van het interieur aan bod komt. De tijd van een vloertje verkopen via een bordje komt goed mevrouwtje is voorbij. Mensen kopen een vloer als basis voor het interieur en deze vloer moet zo passen bij hun smaak en persoonlijkheid dat deze steeds vaker niet uit de standaard collectie komt.

De studenten zijn afkomstig van opleidingen in Mainz, Hannover en Saarbrücken. “NuThinkers is een platform voor creatieve ideeën en experimenteel ontwerp. Het is bedoeld voor bezoekers die verder willen kijken dan de massa markt en die interesse hebben in de vloeren van morgen”, aldus Susanne Klaproth, hoofdverantwoordelijke voor DOMOTEX bij Deutsche Messe.

“Innovative Flooring” is de titel van het project van 14 studenten van de studie interieur architectuur en design van de Universiteit van Hannover. Wat het precies inhoudt is nog een verrassing, maar dat het om vloeren van verrassende en vernieuwende materialen gaat moge duidelijk zijn, zo stellen de docenten die betrokken zijn bij het project. Zij zijn blij met het thema van de vakbeurs, dat goed past bij de uitdagingen van het vak van ontwerper: iedereen wil iets unieks en persoonlijks, hoe ga je dit zo ontwerpen dat het in volume gemaakt kan worden? Om de ontwerp opdracht richting te geven mochten de studenten kiezen uit twee benaderingen: haal inspiratie uit flora en fauna of richt je op het gebruik van duurzame, herbruikbare materialen bij het verzinnen van een nieuwe vloer. De vloeren moeten bewust nog niet productierijp zijn, zodat de fantasie nog volledig de vrije loop kan nemen.

De studenten uit Mainz richten zich op de communicatieve en informatieve kanten van een nieuw vloeren ontwerp. Hiervoor hebben zij een virtual reality app ontwikkeld waarbij bewegingen kunnen worden omgezet in een virtueel ontwerp in de echte, fysieke ruimte. Dat klinkt al veelbelovend. De studenten van HBK Saarland uit Saarbrücken zullen 12 nieuwe tapijtontwerpen presenteren, waaronder modulair en milieuvriendelijk tegeltapijt, een tapijt dat van 2D in 3D kan worden veranderd en een gereedschap waarmee de gebruiker het tapijt naar eigen inzicht kan wijzigen in afmeting, textuur en zelfs de pool. Een soort supermes? We zullen het zien. Een onafhankelijke vakjury zal de 12 projecten voorafgaand aan Domotex 2018 beoordelen, de beste vijf krijgen we te zien in Hal 9. Deze vijf zullen juist wel weer begeleid worden in het vinden van fabrikanten die interesse hebben om deze prototypen verder te ontwikkelen en in productie te nemen.

Al met al zeker een bezoek waard, deze nieuwe initiatieven in Hal 9. Domotex 2018 is van 12 tot 15 januari in het beurscomplex van Hannover.