De duurzaamheid van parket

#interieurbouw 04-11-2019
De duurzaamheid van parket

Bij de keuze voor een vloer blijft parket toch één van de meest populaire vloeren. Parket is een houten vloer en hout doet het in vrijwel ieder interieur goed. Met een natuurlijke en warme uitstraling bepaalt parket voor een groot gedeelte de uitstraling van een interieur. Natuurlijk zijn het soort parket, de kleur en de kwaliteit zeer belangrijk. Maar tegenwoordig is de duurzaamheid van parket net zo belangrijk. Dus hoe duurzaam is parket?
De duurzaamheid van parket
Bij de keuze voor een bepaalde soort parketvloer zal ten eerste gekeken worden naar de technische duurzaamheid. Hierbij wordt de vraag gesteld in hoeverre het parket tegen een stootje kan en wat de verwachte levensduur is. Hierbij is vooral de houtsoort van belang. Een houtsoort met de hoogste technische duurzaamheid zijn inheemse houtsoorten. Dit zijn harde houtsoorten die erg slijtvast zijn en resistent tegen schimmels. Ook de eventuele behandeling van de parketplanken speelt een rol. Zo kun je kiezen voor een parketvloer van een minder technisch houtsoort, maar toch een lange levensduur garanderen. Het hout wordt dan duurzaam gemaakt door middel van een behandeling.
Duurzaamheid met betrekking tot het milieu
Een duurzame parketvloer staat niet alleen voor een vloer dat lang meegaat, het staat ook voor een zo milieuvriendelijk mogelijke parketvloer. Duurzaamheid is tegenwoordig een toverwoord, waarbij constant gelet wordt op de milieuvriendelijkheid van een product. Je zult hier ongetwijfeld al mee te maken hebben gehad met bijvoorbeeld je energie vergelijken. Het is tegenwoordig volstrekt normaal om bij energie vergelijken niet alleen te kijken naar de goedkoopste energieleverancier, maar ook naar de meest groene energieleverancier.
FSC
Ook bij de milieuvriendelijkheid speelt de keuze voor een bepaald soort hout een grote rol. Je kunt kiezen voor inheemse houtsoorten, maar de praktijk wijst uit dat dit hout vaak minder milieuvriendelijk is dan bijvoorbeeld Europees hout. Parketproducenten zullen tegenwoordig hoge eisen stellen aan hoe milieuvriendelijk het hout is beheerd. Daarbij speelt de certificering een leidende rol. Milieuvriendelijk beheerde bossen zijn voorzien van een FSC (Forest Stewardship Council) certificaat of een PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes) certificaat. Parketproducenten weten dan dat er voor iedere gekapte boom een vervangende boom wordt gepoot en bossen hierdoor in stand worden gehouden. Niet alleen voor vloeren, ook in de bouwwereld wordt het gebruik van gecertificeerd hout steeds belangrijker. Uiteraard is ook de mate van recycling een belangrijk onderdeel van hoe milieuvriendelijk een parketvloer is.
Parketvloer onderhouden
De technische duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid zijn ook van toepassing op het onderhoud van parket. Het spreekt voor zich, dat goed onderhoud de levensduur van een parketvloer zal verlengen. Hierbij dient om de zoveel jaar het parket goed geschuurd en behandeld te worden met een lak of een olie. Dit kan zelf gedaan worden of door een
klusjesman. Het dagelijkse onderhoud van parket is niet veel werk. Dit bestaat uit stofzuigen en dweilen. Hierbij kun je rekening houden met het milieu, door geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit is sowieso slecht voor je parket maar nog nog slechter voor het milieu. Maak voor het dagelijks onderhoud daarom je parket schoon met biologische schoonmaakmiddelen.

De duurzaamheid van parket
De duurzaamheid van parket
De duurzaamheid van parket