Het vak | Prachtproject: sprekende patronen

Het vak | Prachtproject: sprekende patronen

Een prachtig pand uit 1914 in een buurt waar de monumentale huizen zich aaneenrijgen. Eric Jongmans, Meesterparketteur en eigenaar van Gaffi ParketVormgevers uit Breda, kreeg wederom een mooie klus waar hij zijn tanden in kon zetten. Ik mag de vloeren op locatie bekijken, samen met Han Dorenbos van RIGO Verffabriek.

Het vak | Prachtproject: sprekende patronen

In het pand ligt een oude, originele eiken patroonvloer van ruim een eeuw oud én een vergelijkbare vloer, maar dan wel eentje van zo’n zeventig jaar jonger. Terwijl we er zijn, werken de mensen van de ingeschakele aannemer gewoon door. Het binnenste van het pand wordt al twee jaar grondig gerenoveerd, met respect voor de oude, originele elementen. Grootste uitdaging voor Eric Jongmans was om de twee vloeren met een wat gelige aanblik in uitstraling meer naar elkaar toe te kleuren. En voor Han Dorenbos om hiervoor het juiste product in te zetten.

Het vak | Prachtproject: sprekende patronen

De oorspronkelijke boenwasbehandeling op de originele vloer uit 1914 en de laklaag op de nieuwere vloer werden volledig verwijderd door middel van een professionele schuurbehandeling. Door het hout licht uit te borstelen kwam de nerfstructuur tot leven. Om beide vloeren hun authentieke karakter te laten behouden werd gebruik gemaakt van ROYL Reactieve kleurbeits #4014 Gerookt. Beroken door middel van ammoniakdampen is om meerdere redenen geen optie, maar kon hier gezien de kans op verkleuring van het recente schilderwerk zeker niet worden toegepast.

Het vak | Prachtproject: sprekende patronen

‘Ik heb de voordelen van de reactieve kleurbeits ontdekt tijdens een workshop van RIGO,’ vertelt Eric. ‘Beitsen op bestaande patroonvloeren wordt nog door veel vakgenoten als risicovol gezien. Dit product van RIGO toont aan dat dit niet terecht is, het is heel makkelijk aan te brengen, net zo eenvoudig als een olie. Je krijgt een mooi egaal resultaat, zonder verstoringen in de vloer.’

Na het kaalschuren bleek het eikenhout van de oude vloer een slag donkerder dan het recentere eiken. Op de nieuwere parketvloer is deze makkelijk en aanzetvrij te verwerken beits puur en onverdund aangebracht. Op het oudere deel werd de beits 50% verdund met water, waardoor de kleurkracht werd verminderd en beide vloerdelen naar elkaar toegekleurd werden. Voor de bescherming en definitieve kleur werd een afwerklaag ROYL OIL 2K Clear #4560 aangebracht.

‘Het resultaat mag gezien worden. De sprekende patronen vertellen het verhaal van jaren. Beide vloeren zijn weer eervol hersteld en met het juiste onderhoud hoeven ze in principe nooit meer opnieuw geschuurd te worden en blijven daardoor dus bewaard voor de toekomst,’ aldus Eric Jongmans en Han Dorenbos.

Tekst: Reinold Vugs

Lees ook: Prachtproject: op de motor naar Herengracht

MONUMENT 2023

Dezer dagen vindt vakbeurs MONUMENT 2023 plaats, waar zowel Eric Jongmans (met LaChappelle® Parketvloeren) als RIGO Verffabriek aan deelnemen. ‘Onze vloerproducten zijn net zo geschikt voor monumentale parketvloeren als onze verf voor huidig en toekomstig erfgoed,’ stelt Han Dorenbos.

Villa

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog zadeldak met steekkappen, gedekt met leipannen. Het dak is voorzien van gelede schoorstenen op sokkels en een dakkapel. De gevels zijn van baksteen. De vensters bezitten houten kozijnen met een stalen roedeverdeling.

De koetsierswoning met stalgebouw uit 1920 werd door een dwarsgebouw verbonden met het oorspronkelijke huis. Het dwarsgebouw heeft een centrale poort waarboven een topgevel met oculus en siermetselwerk, en wordt bekroond door een klok met windwijzer. De poort leidt naar de achtertuin.