NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar

20-09-2017
NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar

NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar


GORINCHEM - Gistermiddag werd de eerste editie van de InCoDa in Gorinchem afgesloten met de 19e editie van het NKP. Over de beurs kunt u een uitgebreid verslag lezen in het oktobernummer van het Parketblad, over het NKP leest u hier meer.

Met een recordaantal deelnemers keerde het Nederlands Kampioenschap Parket leggen (NKP) terug op de beurs in Gorinchem. Voor het eerst opende de beurs op zondag en de eerste groep senioren en aspiranten gingen aan de slag met de complexe, maar uitdagende opdracht: Een bord in de vorm van een driehoek met daarbinnen weer vier driehoeken. De centrale driehoek moest met de punt naar beneden worden gelegd, met in het midden een letter die correspondeert met een letter uit de naam van een van de sponsoren (Plinten & Profielen Centrale, Festool, RIGO Verffabriek, Kerkhofs, Stauf). De resterende drie driehoeken mochten naar eigen inzicht worden ingevuld. Hiervoor had men van tevoren het eigen ontwerp bij de organisatie moeten inleveren waarmee de eerste punten konden worden verdiend.

Dat de deelnemers beschikten over een flinke dosis creativiteit kunt u zien aan de foto's bij dit bericht. Maandag ging de tweede groep leggers van start met zagen, lijmen , passen en meten. Vier deelnemers slaagden er niet in om binnen de limiet hun werkstuk af te ronden. Zij kregen tijdens de prijsuitreiking een medaille uit waardering voor hun inzet en ter stimulering om ook volgend jaar mee te doen. Op de dinsdag gingen alle deelnemers gezamenlijk aan de slag met schuren en afwerken van hun borden. Na het eindsignaal steeg een applaus op en werden de borden aan elkaar geschoven zodat de namen van de sponsoren leesbaar werden.

Inde tussentijd had de 'blinde' jury (bestaande uit Marc van Roozendaal en Harry Spijkers) de zeer moeilijke taak om de werkstukken te beoordelen. Hierbij werd zowel op de technische vaardigheden als de creativiteit gelet. De overige juryleden waren Mari Habraken en Peter Nieuwpoort, die gedurende alle dagen de deelnemers en hun prestaties beoordeelden. Het niveau van de borden lag dit jaar weer hoger dan de voorgaande jaren, een feit dat tijdens de prijsuitreiking werd gememoreerd door zowel Marc van Roozendaal en organisator Walter Esch als docent van de parketopleiding Jan van der Kroef. De hardwerkende vrijwilligers bij het NKP werden door Esch in het zonnetje gezet: Koosje, Mari, Peter, Jan en Bas, bedankt!

Voorafgaand aan de bokalen voor de beste Aspirant en de beste Senior werden er andere prijzen uitgereikt: Eric Jongmans, die vorig jaar de Walter Esch Bokaal had gewonnen voor zijn inspanningen voor de parket branche, gaf deze nu door aan Toon en Machiel van Westerhoven van RIGO Verffabriek. De RIGO bokaal is er voor het creatiefste bord in de ogen van de fabrikant: Toon en Machiel van Westerhoven reikten de kubus gemaakt van een oude sportvloer uit aan Daan van den Berg. Andere leggers die door de broers werden genoemd voor hun opvallende vondsten: Joey met zijn luidruchtige cementmolen voor het ter plekke verouderen van hout, Daan met zijn opvallende combinatie van glimmend en mat afwerken, Saar met haar enorme puzzel van latjes, blaadjes en driehoekjes en Sahied met zijn zeer complexe, bijna gepixelde patroon. Het Escher patroon met overlap en enorm precies gestopte oogjes van de fantasiedieren, gemaakt door Pavel Barakazjan werd ook terecht vermeld.

Daan viel ook in de prijzen als beste Aspirant. Zijn bord haalde een dermate hoog aantal jurypunten dat hij als senior als achtste zou zijn geëindigd. Een terechte winnaar van de Ad van Mierlo Bokaal. Bij de senioren eindigde Jan Nieuwland op de derde plaats (ik zag hem als winnaar na zijn tweede plek vorig jaar. Zijn bord van dit jaar ademde rust en precisie uit). De tweede plaats was voor Eric Jongmans, die vorig jaar buiten de tijdslimiet viel en dit jaar daarom zijn patroon (drie vlakken in ieder een andere houtsoort in hetzelfde dambord patroon) van tevoren had geoefend en de tijd had opgemeten. Enorm goed voorbereid, enorm precies en nauwkeurig. Terecht een podiumplaats.

Winnaar werd opnieuw Saar Berks. Net als vorig jaar dreigde ze met haar zeer gedetailleerde patroon de limiet niet te halen, maar haar volgorde van eerst alles zagen en dan verlijmen bleek tot drie minuten voor het verstrijken van de tijd toch goed te werken. Een combinatie van bloembladeren, banden met biezen en driehoekjes oogde verfijnd, visueel aantrekkelijk en haar bord was weer ongelofelijk nauwkeurig gezaagd, verlijmd en afgewerkt. De terechte winnaar, die bij het ontvangen van de bokaal verkondigde afscheid te nemen van de wedstrijd. Saar: "Ik ben blij dat ik heb kunnen bewijzen dat vrouwen ook hun mannetje staan in de wereld van het parket leggen."

Op de foto boven de prijswinnaars: van links naar rechts Daan, Eric, Saar en Jan. Op de foto's onder voorbeelden van de prachtige borden. Helemaal onderaan en dan links het winnende bord van Saar.

      

 

NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar
NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar
NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar
NKP: Saar Berks opnieuw de winnaar