RIGO Verffabriek wint SHARE Award 2015

07-10-2015
RIGO Verffabriek wint SHARE Award 2015

RIGO Verffabriek wint SHARE Award 2015

IJMUIDEN- RIGO Verffabriek in IJmuiden wint de SHARE Award 2015. De prijs voor meest duurzame onderneming wordt jaarlijks uitgereikt door de gemeente Haarlemmermeer aan een bedrijf dat laat zien dat circulair ondernemen in de regio mogelijk is.RIGO Verffabriek combineert technische innovatie van een ambachtelijk product – verf op basis van lijnolie - met een vernieuwende manier van circulair werken, zo stelt het bedrijf. In het “Hier groeit Verf project” van RIGO komt de circulaire werkwijze het sterkst tot zijn recht. Zo telen ze Hollandse lijnolie, met Hollandse boeren, op Hollandse bodem voor Hollandse verf. RIGO Verffabriek werkt samen met diverse regionale partners voor het telen van vlas, waar lijnolie van gemaakt wordt. “Het idee ontstond in 2012 om te kijken of we lijnolie voor onze verven weer uit Nederland konden gaan betrekken, in plaats van uit het buitenland,” aldus Machiel van Westerhoven (rechts op de foto), eigenaar RIGO Verffabriek. Zodoende kwam de fabrikant in contact met Boer Bos in de Haarlemmermeerpolder, die vlas voor hen wilde gaan telen op braakliggende terreinen rondom Schiphol. RvR Loonbedrijf zaait en oogst sindsdien de gewassen. Het lijnzaad dat geoogst wordt, wordt door oliemolens op de Zaanse Schans tot lijnolie geslagen, en door RIGO Verffabriek verwerkt in diverse verf- en olieproducten.

De Hollandse lijnolie vindt men inmiddels terug in de verven van Aquamaryn en vloerproducten van RigoStep ROYL. Wethouder Nederstigt (links op de foto) van gemeente Haarlemmermeer, die de prijs uitreikte zegt daarover: "De circulaire economie lijkt te drijven op innovaties, nieuwe technieken en nieuwe verdienmodellen. Maar in onze drang om te innoveren vergeten we wel eens dat het niet alleen om technische, hoogstaande innovaties gaat. Ook korte logistieke ketens maken deel uit van een circulaire economie. RIGO heeft daarom besloten om zélf vlas te gaan verbouwen. Dat doen ze met regionale partners, dus dicht bij huis: in Haarlemmermeer en sinds dit jaar ook in het Westelijk Havengebied in Amsterdam." Onlangs is er voor het vierde jaar op rij vlas geoogst, ditmaal in de Westpoort Amsterdam. Het winnen van de SHARE award 2015 is “een kroon op het werk van alle betrokken partijen”, zegt Toon van Westerhoven, mede-eigenaar van RIGO Verffabriek.

Naast de teelt van Hollandse lijnolie zoekt RIGO Verffabriek continu naar nieuwe, duurzame grondstoffen en samenwerking. Zo maken ze een 100% biologisch afbreekbare verf op basis van plantaardige kleurstoffen van Hollandse bodem, en een gerecyclede muurverf die voor 97% uit muurverfrestanten bestaat, ingezameld door afvalverwerker SITA.